Minél korábban éljük meg az alkotás örömét, annál sikeresebb életet élhetünk.

Kigondolni, megtervezni, megalkotni olyan állomások, melyek az alkotás öröméhez vezetnek.

Akkor élheted boldogan életed, ha a munkádat örömmel végzed.

A munkatevékenység az a dolog, mellyel az ember emberré lett.

A munkatevékenység az a dolog, mellyel az ember emberré lett.

Feb 06

Alternatív Energiafajták Mindenapi Használhatósága

Energiatakarékosság, megújuló energiák, geotermikus energia

 

Kedves olvasó!

A napjainkat egyre jobban foglalkoztató kérdéskört szeretnék közelebb vinni önökhöz, ezért tisztelettel ajánljuk az alábbiakat.

A világ  eddigi általánosan használt energia fajtái kimerüléshez közeli helyzetbe kerültek. A birtoklásukat kezükben tartó monopóliumok. Egyre  nagyobb árakat szabnak meg fogyasztóik felé. (olaj, gáz ) Másrészt a föld globális felmelegedése napjaink egyik ,- ha nem a legnagyobb- problémájává vált. Az egyre többször hangoztatott fenntartható fejlődés a korábbi termelési és energetikai felhasználással a többlettermeléssel nem megoldható. Szükség van új, olyan források megtalálására, amelyek  hatékonyak  nagy tömegek számára  elérhető és a környezetet nem károsítók.

A technika fejlődése a korábban már ismert alternatív megoldásokat  a mai igényeknek megfelelően alkalmazhatóvá tette. Azokat a meglévő lehetőségeket kell támogatnunk, melyek korlátlanul léteznek és megújulnak. Ezek mellet azokat, melyek korábban is meg voltak, azonban a technikai fejlettség nem tette általánosan használhatóvá őket.

A történelemben az őskor óta is használtak az emberek olyan gépeket, melyek a víz , nap és a szél energiáját hasznosítja. A vízimalmok, és a szélmalmok  nagy múlttal rendelkeznek . Napjainkban is működnek a több  száz éves technikát alkalmazó berendezések.

Az ipari forradalmak , a gépesítés és az elektronizáció térnyerésével a hagyományos meg nem újított technikai rendszerek háttérbe szorultak az új, kevesebb emberi munkát igénylő és nagy mennyiségben előállított energiafajtákkal szemben.  Ezek elterjedése és újólag, alkalmazásuk korlátai ismételten a régi még mindig meglévő energiafélék modernebb felhasználása felé irányították a tervező ember figyelmét.

Így jöttek létre az egyre nagyobb teljesítményű szélerőművek és parkok, vagy a nap energiáját lakóház, többszintes irodaépület, vagy templom  számára  szükséges elektromos energia előállítását, és a szükséges melegvizet produkáló technikai rendszerek.

Ez utóbbi már odáig fejlett, hogy a nap energiájával a vizet szétbontva a képződött gázmotor biztonságosan állítja elő a lakóház  minden elektromos energiáját.

Úgy gondolom, hogy ez a jövő, mely a káros kibocsájtásokat  megszünteti és a rendelkezésünkre álló szinte korlátlan napsugárzással és a vízzel a föld hőjével minden energiaproblémát meg tudunk oldani.

Ezzel szemben mi a helyzet napjainkban általában Magyarországon. Nagy felhasználók a lakások, melyek összessége változó képet mutat.

A lakóházak és családi házak fűtésre használt kazánok 30-40 %-a (főleg vidéken) még mindig széntüzeléses kazán, melynek hatékonysága 35-40 % körüli. Valamivel több gázzal működő különféle hatékonyságú kazán üzemel.

Ha a távfűtőműveket és az ipari felhasználókat nézem, akkor a gáz, mint  fűtés energiahordozó döntően jelen van a magyar energiapiacon. Az árát tekintve azonban nincsenek rózsás kilátások alkalmazóik számára. Nem is szólva az évente felbukkanó orosz-ukrán gázvitára, mely hazánkat ilyen szempontból komolyan érint, hisz gázellátásunk jelentős része Orosz országból, Ukrajnán keresztül érkezik

Az elektromos energia mint a legkényelmesebb energia a legszéleseb körben alkalmazott. Ma már el sem tudjuk képzelni életünket nélküle. Sok helyütt még mindig fűtünk vele. A legteljesebb mértékben kiépített eljutása mindenhová.(egy-két család, tanya számára még nem ) Előállítása jelentős részben szénhidrogénekből, ám a legnagyobb mértékben (Magyarországon)52% hasadó  anyagok energiájából. Ez utóbbi  még mindig jelentős ellenállásba ütközik. Gazdaságosság tekintetében azonban messze a legolcsóbb előállítású.

Az energiaigényünk folyamatosan növekvő tendenciáját a belsőégésű motorokban használatos folyékony üzemanyagok  jelentik. A 70-es évek közepétől elindult olajválság napjainkban már olyan méreteket ölt, hogy komolyan kell foglakozni kiváltásuk lehetőségeivel.

 

Energia takarékosság

 

Mindennapi életünkben  egyre fontosabbá válik az a gondolkodásmód, mellyel takarékosabbá tehetjük az életünk jó minőségének biztosításához szükséges energia fajtákat. Az emberek legáltalánosabban az elektromosságot, mint alapvető energiafajtát használják alapvetően világításra, da már a háztartások és a szabadidős időtöltések, de a munkavégzés is elképzelhetetlen nélküle. Másrészt a téli időkben a fűtésre használt különféle energiahordozók   alkalmazása jelentős ebből a szempontból. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy különösebb ráfordítás nélkül, csupán nagyobb odafigyeléssel, hogyan csökkenthetünk a villany és fűtésszámlánkon?

 

Hogyan spóroljunk a fűtéssel és a villannyal

 

Bármilyen energiaforrást  használunk fűtésre, mindegyik esetében néhány jó tanács a fűtésszámla csökkentéséhez

-         Lakásunkban és a munkahelyeken csökkentsük a hőmérsékletet. A túlfűtött helység télen a bacilusok és vírusok melegágya. Kilépve a meleg szobából, teremből, a jelentős  hőmérsékletkülönbség gyors megfázást és betegséget eredményez. A túlfűtött munkahelyeken, tantermekben  hamar elpilled az ember, álmos lesz és ez a  teljesítmény rovására megy.

Ezért tehát csökkentsük a belső terek hőmérsékletét. Elég a 20-21oC.

A túlfűtés helyett inkább öltözzünk melegebben. Ha 2oC-al visszább tekerjük a termosztátot, így 10%  fűtőenergiát takarítunk meg.

-          Ne fűtsünk akkor, amikor nem vagyunk otthon. Ha elmegyünk otthonról, vegyük  takarékra  a fűtést. Éjszakára, pedig 16-17 oC-ra állítsuk  a fűtési hőmérsékletet. A nem használt helységeket ne fűtsük. Már kaphatók a távirányítással vezérelt termosztátok, vagy a programozható elektromos kapcsolók, melyek a fenti ajánlatokat könnyen kivitelezhetővé teszik.

-         Napsütésben tegyük szabaddá az ablakokat, hogy a nap melege minél intenzívebben jusson be a lakótérbe, ezáltal a téli napokon is sokszor szükségtelenné, vagy minimálissá válik a lakótér fűtése, mert a nap melege fűti a teret.

-         Este eresszük le a redőnyöket és húzzuk össze a függönyöket, hogy ez által is kevesebb meleg menjen ki, másrészt a kinti fagyos szél ne tudja hűteni a szobáinkat.

-         A szellőztetést gyakran intenzíven és kevés ideig végezzük el. A folyamatosan nyitva tartott ablak, vagy ajtó  folyamatos hőt visz ki, ezáltal  az utcát fűtjük.

-         Néhány oC-al kevesebbel is beérjük, ha párásítunk, ezáltal további 6-8%-nyi fűtőenergiát takaríthatunk meg.

-         Ha radiátorral fűtünk, hagyjuk szabadon annak felületét és ne takarjuk el bútorral, vagy függönnyel, mert azok elnyelik a meleget.

-         Szereljünk fel a radiátorok mögé hőtükör fóliát, mely egyszerűen és gyorsan kivitelezhető, ezáltal további 5-6%-ot csökkenthetünk.

-         A meleg vízzel úgy spórolhatunk, hogy kádba való fürdés helyett zuhanyozzunk. Így harmadannyi vizet és energiát használunk el.

-         Kapcsoljuk le a nem használt  elektromos lámpákat

-         Napközben mindig inkább természetes fényt használjunk

-         Az energiatakarékos izzók használata az utóbbi időben jelentősen tért hódított, hiszen a jelentősen kisebb fogyasztás olcsóbb

Így pl.a korábbi 60 és 100W-os izzók helyett már fényükben egyenlő, de fogyasztásban 5-öd, 6-od energiát fogyasztó, de 10 szeres élettartamú energiatakarékos izzókat használunk. Áruk rohamosan csökken és megtérülésük ideje is jelentősen lecsökkent.

-         A nem használt berendezéseket ki kell kapcsolni, mert a „szunnyadó” készülékek is fogyasztanak  jelentős energiát

-         A tévhittel szemben a standby üzemmódban is van fogyasztás

-         Új háztartási gép vásárlásakor mindig meg kell vizsgálni annak fogyasztását és a kisebb fogyasztásút érdemes megvásárolni .

Például egy A kategóriás hűtőszekrény harmadannyi eneergiát fogyaszt, mint egy C kategóriás. Hosszú távon jelentő megtakarítást eredményez.

-         Figyelmesen kell elhelyezni a különböző háztartási készülékeket. Így például a tűzhely mellé helyezett hűtőszekrény lényegesen több energiát fogyaszt,mint pl. a pincében.

-         Árammal ne fűtsünk, mert nagyon drága és az elektromos áram előállítása Magyarországon rengeteg környezetkárosító hatással jár.

Fenti ajánlataink szerves részei a környezettudatos gondolkodásnak  és az energiatudatos  életformának, mely hétköznapjaink egyre fontosabb részévé kell hogy váljanak Hiszen szoros összefüggés van az energiatudatos gondolkodás és

fűtés- és villanyszámla között.

 

 

Hőszigetelés

Az elnevezés nagyon jól takarja azt amit el akarunk érni. A hő megállítását, vezetésének csökkentését, abból a célból, hogy a szabályozott térben a kívánt hőmérsékletet érjük el. Jellemzően a lakóépületek, munkahelyek belső tereinek kívánt hőfoka érdekében végzett munka. Ezt hőszigetelő anyagokkal érhetjük el.

Ezek jellemzően könnyű anyagok, melyek természetes, vagy egyre gyakrabban mesterséges anyagokból nagypólusú,nagy térfogatú,kis testsűrűségű üreges,vagy szálas szerkezetű,melyeket szilárd váz és levegővel, vagy más gázokkal telített pólusok és kapillárisok rendszere alkot. Hőszigetelő anyagoknak nevezzük a 0,15 W/mK  értéknél kisebb hővezetö értékű anyagokat.

A hővezető anyagok fő műszaki jellemzője a pólusszerkezet mennyisége és minősége határozza meg. Lehetnek szálas,kőzetgyapot,üveggyapot vagy habosított pl. duzzasztott perlit ,növényi rostokból,őrleményekből faforgácsból

kötőanyaggal összekevert és táblásított  hőszigetelő anyagok .Igen elterjedtek a mesterséges alapú hőszigetelő anyagok a különféle polisztirol habok. Ezek legismertebbik fajtái az AUSTROTHERM,NIKECELL,HUNGAROCELL .

Az utóbbi időben gyakran látunk a lakóházak külső falát beburkoló többnyire Nikecell,vagy Austrotherm  hőszigeteléseket. Ezek a következő fűtési szezonban képesek a fűtésszámlát 2/3-ára csökkenteni a korábbi évekéhez. Ilyen esetekben már érdemes számolni, hiszen a 4-5 év alatt megtérülő beruházások jelentős megtakarítást eredményezhetnek a használóknak.

A megfelelően kialakított hőszigeteléssel elkerülhető a hő hidak és ezzel együtt a penészfoltok kialakulása. Javul a lakás komfort érzete azáltal, hogy hőszigetelt falazatnál csökken a fal és a belső helyiségek levegőjének hőmérséklete közötti különbség.

A hőszigetelő anyagok vásárlásánál nem elsősorban az olcsóság a mérvadó, hanem a hőszigetelő képesség. Ezt minden esetben szakemberrel kell megbeszélni. 

 

Az energiaszektor szinte minden területén égetően fontossá vált, hogy alternatív megoldásokat találjunk meglévő és működő gépeink berendezéseink működtetésére, másrészt az egyszeri beruházáson túl, a berendezések üzemeltetése ne kerüljön sokba , harmadrészt a működésük következtében  keletkező melléktermékek ne károsítsák a környezetet.

E szükségletet a tőlünk nyugatra lévő fejlettebb technikával rendelkező országok már korábban felismerték és alkalmazzák az új technikai berendezéseket. Minden ország az adottságai figyelembe véve igyekszik megoldást találni a növekvő energiaszükségletének biztosítására . Sok megoldás létezik és figyelemre méltó eredmények. Példának okáért az ausztriai Burgenland tartomány elektromos áram szükségletének 100%-át a területén felállított szélerőművekből nyeri. Érdekes összehasonlítás, hogy e területtől pár 10 km-el keletre Magyarországon –hasonlóan szeles területen eddig nem épültek szélerőművek és parkok. Az utóbbi két évben azonban már működik egy szélerőmű park  Mosonmagyaróvár  mellett. A 2009-es év komoly változást hozott, hiszen az M1-es autópályán Győr felé haladva Tatabányát elhagyva  4-5 már működő,vagy építés alatt lévő szélerőmű parkokat lehet látni.15-25 db szélerőművel. Kelet-Magyarországon is vannak már  szélerőművek  Erk,Bükkaranyos,Felsőzsolca,kisebb teljesítményűek már korábban működtek Nyíregyházán és Debrecenben

És területünkön is egyre jobban terjednek ezek az elektromos energiát termelő berendezések.

Vizsgáljuk meg , az alternatív energiát és azok fajtáit.

 

 

Mi az alternatív energia?

 

A természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia, úgy mint a napenergia,szél energia, vízi energia, geotermikus energia.

Megújuló energiaforrásnak nevezzük azon természeti jelenségeket, melyekből  energia úgy nyerhető ki, hogy különösebb emberi beavatkozás nélkül néhány éven belül újra termelődik. Az alternatív energiaforrások jelentősége abban áll, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel és nem okoznak környezeti szennyezést. Az alternatív energia forrás az az energia hordozó amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének alternatívájaként, valamilyen energiát ( hő, mozgási, villamos) energiát tudunk kinyerni.

A kőolaj, a szén, a földgáz és az urán nem tartoznak a megújuló energiaformák közé. A jelenlegi energiaszükségletünk túlnyomó részét ezek adják,és ahogy nevük is mutatja  készletük korlátozott, újratermelésük re nincs lehetőség, vagy újratermelődésük olyan lassú, hogy belátható idő belül megújulásukra nincs lehetőség,

Vannak viszont olyan energiafajták, melyek folyamatosan újra termelődnek. Ezek az alternatív energiák( megújuló energiák) Napenergia, szél energia, vízi energia, geotermikus energia,biomassza. A fosszilis energiakészletek végesek,ráadásul, ha a növekvő energiaigényünket ezekből kívánjuk nyerni, akkor ez a környezetszennyezés további fokozásával jár. Az sem közömbös, hogy a jelentős energiaimportra szoruló magyar gazdaság honnan és mennyiért szerzi be a szükségleteket. Sajnos Magyarország jelentős lemaradásban van gazdaságosan kinyerhető alternatív energiahordozók kinyerése terén.

Napjainkban a befektetések egyre jobban a megújuló energiákat alkalmazó vállalkozások felé orientálódnak. Egyetlen módon menthetjük meg környezetünket  és válhatunk függetlenné a fosszilis energiahordozóktól, ha rendületlenül kutatjuk és alkalmazzuk az alternatív energiaforrásokat.

 

 

Napenergia

 

Napunk a föld elsődleges energiaforrása. Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a naptól. Ez a gigantikus erőmű már évmilliárdok óta üzemel fúziós erőműként. A napban hidrogén alakul át héliummá roppant nagy gravitációs  nyomás közben. A Nap felületének hőmérséklete 6000 kelvin fok.

A Nap hatalmas tömegében az évmilliárdos működés ellenére még mindig 70%  hidrogén van, mely szinte kimeríthetetlen üzemanyagforrás.

A megújuló napenergia a fosszilis energiaforrásokkal szemben hosszú távon jelent megoldást az emberiség energiaszükségletének megoldására, hiszen folyamatosan, vagy ismétlődő gyakorisággal fordul elő a természetben.

Az aktív energiatermelésnek ét módja van.

Az egyik, hogy a nap energiáját hővé alakítjuk és ezt használjuk ki. Lásd Budapest 3.. kerületében a 80-as években épült legnagyobb egybefüggő 10 emeletes panelépülete, ahol a több 100 méter hosszú panel épület tetején 185 db napkollektort helyeztek el, a meleg víz szükséglet biztosítására.

A napkollektor elnyeli a nap hőjét ,átadja azt valamilyen hőhordozó közegnek.

A másik energiatermelő módszer, a foto voltatikus rendszer- Olyan vékony, rugalmas filmlemezek egymás mellé illesztése, melyek félig áttetsző modulokként a fény hatására szabad elektronok indulnak meg a lemezek közt. Ezeket a napelemeket egymás mellé helyezve és a kivezető pólusokat sorba kötve különböző feszültségeket kapunk (6.12,24 V) Ha ezt a feszültséget egy inverterbe  vezetjűk, elérhető, hogy 220V-os feszültséget kapjunk.

Az utóbbi időkben egyre hatékonyabb  napelemtáblákat  gyártanak.

Ma már sok ház tetején találkozunk ilyen módon elektromos energiatermeléssel, melyet az áramszolgáltató át is vesz a termelőtől.

A naperőmű a megújuló energiaforrások egyik fajtája.2003-ban több mint 700 Megawattóa energiát állítottak elő a világon ilyen módszerekkel. A hagyományos erőművekkel szemben nem termel szén-dioxidot, így nem járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Tim Flannery ausztrál kutató szerint az emberiség válaszút előtt áll, mégpedig választja a nukleáris energiát, vagy a nap és szélerőművek mellett dönt.

Az első naperőművet Az Egyesült Államokban Barstow CA Mojave sivatagban

1982-88-ig építették, majd a másodikat ugyanitt 1994-99 között építették.

A hőmérséklet 95 CO fölött van. A csövekben keringő folyadék a 18-220  oCt -is elérik. A naperőmű részei: napelem, napteknő, naptorony,naptányér, napkémény, naptó.

 

 

Szélenergia

 

A szélenergia olyan energiafajta, melynek termelése környezetvédelmi és költséghatékonysága miatt rohamosan fejlődik a világban.

A szélenergia kitermelésének modern formája, hogy a szél energia által megforgatott lapátok egy generátorban elektromos energiát termelnek.

A szélturbinákat ma már nagy mennyiségben ,ipari méretekben is felhasználják.

Szélerőmű parkokat építenek, melyek nagy mennyiségű elektromos áramot termelnek. Természetesen egyedi alkalmazásaival ios találkozunk. Ilyen a magyarországi első szélerőmű a Kulcs-i, mely már 10 éve dolgozik.

Nagy előnyük, hogy nem környezetszennyezőek és az általuk termelt villamos energia  integrálható a villamos energia hálózatba.

A szélturbinák közös jellemzője, hogy magas műszaki tartalommal rendelkeznek, megbízható működés és csekély karbantartási igény jelentkezik.

A szélturbinák számának  gyors növekedése azonban nem jelenti a szélenergia garantált jövőjét. Nagy számban találkozunk a technológia ellenzőivel. Elsősorban  a villamos energia rendszerek részéről, mert a szélerőművek elektromos áram termelése kiszámíthatatlan ( akkor van, ha fúj a szél) és így nehezen lehet a távvezeték hálózatba minden alkalommal bevezetni. Nagy ellenzők az egyes környezetvédők, akik, a madarak vonulási irányát féltik a forgó lapátoktól, másrészt a települések közelében lévő turbinák lapátjai által keltett hangeffektusok zajától féltik a lakosságot.

Az energiatermelés korszerűsítése olyan ,megoldást  igényel,mely hosszú távon biztosítja az energia termelést,miközben megőrzi a természet a táj értékeit és területeket. A szélenergia  az egyik legfontosabb energiaforrás.

A szélenergia ipar napjaink legdinamikusabban fejlődő megújuló energiát alkalmazó technológiája.

Az elv viszonylag egyszerű: a mozgó légtömegekből forgási energiát nyerni, majd ebből  generátorokkal villamos energiát nyerni. A szélturbinák mérete és teljesítménye rohamosan nő. Európa nyugati tengerpartjain és a part közeli vizekben elképesztő gyorsasággal bukkannak elő a szélparkok, melyek  a szinte állandóan fúlyó szél hatására igen nagy mennyiségű áramot termelnek.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy Magyarországon is komoly előrehaladás tapasztalható a szélerőművek számának növekedésében.

 

Vízi energia

 

A víz energiáját az ember már a történelmi időkben is használta.

A vízfolyások, tavak, tengerek mechanikai energiakészletét villamos energiává (régebben mechanikai energiává) alakító műszaki létesítmény. Gyűjtőfogalomként magában foglalja mindazokat a műtárgyakat, berendezéseket, melyek szükségesek az elektromos áram termeléséhez.

A hasznosítható energia növelése érdekében a vizeket duzzasztják esetleg tárolják és vízerőtelepeken a turbinákra ejtik, melyek generátorokat hajtva elektromos áramot termelnek. A vízi energia az egyik legfontosabb alternatív energiaforrás.

A történelmi időkben Kínában Egyiptomban,Mezopotámiában  leginkább a vízkerekeket alkalmaztak az öntözésre és ivóvíz ellátásra. A római időkben jelentek meg a vízmalmok, úszó hajóra szerelt malmok, melyek gabonát őröltek, csakúgy, mint a part menti társaik. Felhasználták a vízi malmokat a kovács műhelyekben kalapácsolásra, de fűrészmalomként a farönkök fűrészelésére is.

A vízi erőművek működése szoros kapcsolatban van a természetföldrajzi adottságokkal. A folyókon a felső-,középső-,alsó jelleg dominál a használhatóságban. Ahol nagy esésmagasság van, ott kiválóan alkalmasak a vízi erőmű létesítésére. A hatékonyságot lehet növelni, ha a felszíni adottságnak megfelelően könnyen lezárható völgyben,vagy völgykatlanban, kanyonban völgyzárógátak segítségével megnöveljük a szintkülönbséget és ugyanakkor egyenletessé tudjuk tenni a vízhozamot.

A vízrendszer jellegéből adódóan Magyarországon  nagyon kicsi a folyók esése.

Nagy alföldi síkságokra futnak ki a hegyvidékekről. Így a világ legalacsonyabb esésű folyói körébe tartoznak folyóink. Sok lehetőségünk nincs e tekintetben. A szerény lehetőségeink ellenére az első magyarországi  vízi erőmű, mely mai is modern technikai berendezéssel üzemel és technikai múzeum is az 1909-ben a Rábán Csörötneknél épül vízi erőmű. A régiónkban jelentős vízi áramtermelők találhatók, igy Tiszalök, Kisköre, de kisebb is a Kesznyéten-i.

 

 

Geotermikus energia

 

A geotermikus energia a föld természetes kőzetelemeinek mozgásából származó energia. A geotermikus szó görög eredetű és jelentése földi  hő. A geotermikus energia a napenergiához hasonlóan korlátlan, el nem fogyó de azzal ellentétben nem szakaszosan érkező, hanem folyamatosan, viszonylag olcsón kitermelhető és a levegőt nem szennyezi.

A legáltalánosabban alkalmazott rendszerekben a termál kutakból feltörő vizet  gáztalanítják, ülepítik, sótartalmát részben eltávolítják, majd a felhasználás helyére  szivattyúzzák, a lehűlt vizet, pedig valamilyen vízáramba ,vízgyűjtőbe elvezetik.

Ezek a rendszerek egyszerűek, megbízhatóan működnek, viszonylag kis beruházási költséggel létesíthetők és olcsón üzemeltethetők. A probléma azonban az, hogy ha csökken a rétegenergia idővel kevesebb vizet adnak.

A Kárpát-medence, de különösen Magyarország  területe alatt a földkéreg vastagság  az átlagosnál vékonyabb, ezért itt a geotermális viszonyok nagyon jók. A föld belsejéből kifelé áramló hő áram átlagos értéke 90-100 mW/m2

ami mintegy kétszerese a kontinentális átlagnak.

Hőszivattyú

Igen alkalmas szerkezetink, házaink belső tereinek fűtésére és hűtésére. Egyre jobban megéri alkalmazni. A hőszivattyú úgy működik, mint egy fordított hűtőszekrény, csak ellenkező hasznosítással. A hűtőszekrény elvonja a hőt az élelmiszerekből és azt a hűtőszekrény hátoldalán lévő csőkígyóban leadja.

A hőszivattyú a környezet(föld,víz, vagy levegő) hőmérsékletéből elektromos energia hozzáadásával meleg vizet készít. Az egységnyi  elektromos energia hozzáadásával 3-5 szörös  hőenergia nyerhető . Ennek a mutatója a COP (Coefficient of Performance ) Figyelemre méltó,hogy az elektromos energia hőtermelésénél ez a szám 1-1, tehát az egy egységnyi elektromos energia egy egységnyi hőenergiát termel.A hőszivattyú hatásfoka tehát jelentősen jobb, mint az elektromos fűtésé.

A hőszivattyú előnyei:

-Egész évben képes kiaknázni a nap eltárolt energiáját. Nem függ a napsugárzás

  pillanatnyi erősségétől mivel a környezetben eltárol energiákat hasznosítja

-Segítségével alacsony hőmérsékletszintű hőforrásokból is kinyerhető hő, illetve   

  hulladék hőt is hasznosíthatunk

-Amennyiben a fűtést teljes egészében hőszivattyú végzi, nincs szükség  

  kéményre, a helyszínen nincs káros anyag kibocsájtás.

Hőszivattyúk csoportosítása  működési elvük szerint

A hőszivattyúk döntő többsége  kompressziós elven működik elektromos, vagy gázmotor segítségével, de létezik abszorpciós működésű, vagy a kettő kombinációját használó.

Hőforrások szerint a következő típusok különböztethetők meg:

-Talaj kollektoros rendszer esetében több 100 méter hosszúságú réz, vagy polietilén csöveket fektetnek 1-2m-ra a föld felszíne alá. Hátránya, hogy a fűtött felület 1,5-3 szorosára kell csövet fektetni, így négyzetméterenként 30-40 W-nyi energiát nyerhetünk .Hátránya, hogy nagy felületeket kell megforgatni, ezért ez az eljárást csak új építésű házaknál célszerű alkalmazni.

-Talajszondás rendszer esetében kb 15 cm átmérőjű, 50-200 m lyukat fúrnak a földben, többnyire függőleges irányban. Ebbe helyezik az U alakú szondát, melyben zárt rendszerben cirkulál a hűtőközeg 200 m mélység esetén kb. 17OC.

A nagyságrendekkel mélyebb szondák 1000-2000 m mélységben már a geotermikus energiát hasznosítják.

A föld középpontjában lejátszódó reakciók hője fölfelé áramlik, ezért,minél mélyebbre fúrunk, annál nagyobb geotermikus hővel találkozunk.

-Talajvíz kútból búvárszivattyúval nyert víz hőjének elvonása után a vizet vagy egy másik kútba, vagy felszíni vízbe patakba, folyóba, tóba vezetik. A talajvíz viszonylag állandó hője(7-12 OC ) és jó hővezető képessége révén jó hőforrás.

Speciális esetben kollektor csöveket tóba körkörösen helyeznek el.

-Levegő  A külső levegő ventilátorokkal kerül beszívásra, amit a hőszivattyú hűt le. Hátránya, hogy a levegő hőmérséklete nem állandó, ezért a hatékonysága változó. A ventilátorok által keltett zaj is  hátrányára írható. Telepíthető a ház pincéjébe, ahol viszonylag kiegyensúlyozott a léghőmérséklet

-Hulladékhő Számításba jöhet szennyvíz, vagy elhasznált termálvíz is. Pl a harkányi elfolyó  32-35oC-os vizét két egyenként 1100kW-os hőszivattyút működtetnek.

 

A hőszivattyú felhasználási területei:

 

  • fűtés A hőforrásból elvont hőt a berendezés általában zártkörben keringetett víz fűtőközeg felmelegítésére használja fel. Elsősorban az alacsony fűtési rendszerek alkalmasak hőszivattyú alkalmazására. A padló,fal és mennyezet fűtés jöhet számításba, ahol a nagy hőleadó felület miatt már 35OC-is elégséges.
  • melegvíz készítés. Használati meleg víz készítésére is használható a hőszivattyú, de a kondenzátor oldali felső hőmérséklet 55-60oC lehet.
  • hűtés A folyamat megfordításával a fűtésnél hőforrásként használt közegnek adja át a helységekből elvont hőt.

 

 

Passzívház

 

Az energiatakarékosság egyik  csúcsvívmánya a passzívház, mely egy energiamentes ház, melyet passzív napenergia fűt. Gyakorlatilag magától  gondoskodik a kellemes hőmérsékletről, míg a napban szegény télen is.A tartalékfűtés ritkán kapcsol be és 500W energia fogyasztásával akkor is csak annyi energiát fogyaszt, mint egy kávé főző gép. A passzívház egy olyan épületet jelent melynek belső klímája télen,nyáron kellemes érzést biztosít a hagyományos fűtési rendszer nélkül.

Az épületben maximális összhang van a fal, padló, tető és nyílászárók szigetelőképessége között. Nagyon fontos az épület tájolása és minél nagyobb fénybeeresztő képességének biztosítása. A fűtésről és a belső állandó friss levegővel való ellátottságot a hőszivattyú biztosítja. Az elektromos áramot az

épület falain, vagy tetején elhelyezett napelemek és szélkerék biztosítja.

A hagyományos tégla szerkezetű épületek 300-400 kWh/m2/év energiát használnak fel, míg a passzívház 15kWh/m2/év energiánál többet nem használhat fel.

A jövő háza tehát 85-90%-al kevesebb energiát használ fel a komfortosabb és kényelmesebb lakásban, mint a mostaniak.

Szinte minden nap új és új ismeretekkel gyarapszunk e témakörben, ezért tegyük közkinccsé azokat, hogy egyre több ember élhessen az előnyökkel.

 

Szórólap

Szorolap 1