Minél korábban éljük meg az alkotás örömét, annál sikeresebb életet élhetünk.

Kigondolni, megtervezni, megalkotni olyan állomások, melyek az alkotás öröméhez vezetnek.

Akkor élheted boldogan életed, ha a munkádat örömmel végzed.

A munkatevékenység az a dolog, mellyel az ember emberré lett.

A munkatevékenység az a dolog, mellyel az ember emberré lett.

2014. Októberi hírlevél

 

OKTÓBERI TÉMAKÖRÖK


Sokat lehet tanulni a népi megfigyelésekből. Évszázadok óta alkalmazzák őket, és mind a mai napig megállják a helyüket. Sokat segíthetnek a termesztés, gyűjtés során.


Szóval mire is számíthatunk októberben?


- ha a hónap elején sok a hullócsillag, szép idő lesz egész hónapban
- az októberi zivatar szeszélyes telet jelent
- ha meleg október hónapja, hideg lesz a február
- ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz

 

És milyen feladataink vannak a gyógynövénykertben?


1. Szeptemberben és októberben is ültethető a fokhagyma. Ez ráadásul még biztosabb a tavaszi ültetésnél. A gerezdek 3-6 cm mélyen legyenek a földben.


2. A rebarbara töveket most lehet szétosztani és elültetni. Nagy helyet kívánnak, de megérdemlik, mert kora tavasszal kiváló kompótot, mártást, ivólevet, sőt bort is lehet készíteni a levélnyeléből. Szerény növény, a kert eldugott sarkában is jól érzi magát, nem igényel öntözést, kártevői és betegségei egyelőre nem ismertek.


3. A torma a 20-30 cm hosszú talpgyökerek ültetése útján szaporodik. Ez is szerény teremtmény, sok gondozást nem igényel, de előnyös az, ha a virslihez és a kolbászhoz saját termésű tormát reszelhet a náthás házigazda, mert a torma erős illata sikeresen gyógyítja ezt a betegséget.


4. Ha végre nagyra nőtt a kertben vagy az erkélyen a fűszernövény (bazsalikom, kakukkfű, tárkony, rozmaring, snidling, stb.) akkor ne várjuk meg amíg tönkremegy, hanem raktározzuk el későbbre a megszárított leveleket. Egy éles ollóval nekiállunk levágni a magasra nőtt szárakat. A munkát száraz időben kezdjük meg, amikor már a levelek nem nedvesek a hajnali harmattól. A hibás, sérült leveleket távolítsuk el. Majd kössünk a levágott növényekből csokrokat. A csokrokat lelógatva akasszuk fel pormentes, árnyékos, száraz helyre.

 

hirlevel1 kep1

 

És ha gyűjteni szeretnénk?

 

Októberben gyűjthető gyógynövények

1. Édeskömény más néven ánizskapor
A magot (vagyis a termést) gyűjtjük. Összemorzsolt édesköménymagból készült forró teával makacs hurutot, szamárköhögést, asztmát és egyes tüdőbetegségeket lehet kezelni. Teája enyhíti a felfúvódással járó emésztőrendszeri panaszokat. Ugyancsak alkalmazzák az anyatejtermelés beindítására. A növényből készült szirup köhögés esetén elősegíti a váladék felszakadását.

2. Csipkebogyó
Házilag az érett csipkebogyó magjait körülvevő húsos részt hasznosíthatjuk. A csipkebogyóból készíthetünk teát és lekvárt csak úgy általános használatra, mint meghűléses, influenzás megbetegedésekre, vagy erősítőszerként fertőző betegségekre is. Az időjárástól függően szeptembertől decemberig gyűjthetjük, de még mindenképpen az első fagyok előtt szedjük le. Az érett csipkebogyóhús tartalmaz C- és B2-vitamint, pektint, szerves savakat, csersavakat, nyomokban pedig A-, K-, és P-vitaminokat.

3. Diófalevél
Gyógyászati célból úgy a levelét, mint a dió kopácsát (burkát) érdemes használni, kellő ismeret mellett igen hatásos az alábbi célokra a belőlük készített teafőzet. Érzéstelenítésre, hámszövet összehúzására, vércukorszint csökkentésére, gombaölésre, torokgyulladásra, hüvely bántalmaira.

4. Csalán
Gyökereit októbertől áprilisig gyűjtjük, hiszen ekkorra már kevesebb a víztartalma, és felhalmozta az összes hatóanyagát. Egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

 

A park kialakításánál figyelembe kell venni:

- vagy évelő növények vagy egynyári növények kerüljenek egymás mellé
- igényeiknek megfelelő helyre kerüljenek a növények
- szín világ tekintetében passzoljanak az egymás mellett elhelyezkedő növények színei
- méretileg is különbözőek ezért figyelembe kell venni hogy a virágok ne takarják egymást

 

hirlevel1 kep2

 

Magamról pár gondolat


- Dísznövény kertész vagyok. Kedvelt gyógynövényem a levendula és a körömvirág valamint fűszernövényem a bazsalikom. Gyógyítás terén én a gyógynövényekre esküszöm. Idén körömvirág termesztésével próbálkoztam, hogy mennyire viseli el az itteni időjárást. És pozitív eredményre jutottam, mert kiváló volt a virág hozama.
Örülnék, ha a jövőben több fiatal gondolkozna hasonló téren, hiszem a gyógynövénynek nagy jövője lehet úgy, mint rég csak tennünk kell érte.

Tekintsenek meg egy Duna televízió riportot, melyet Balogh Melinda küldött a köz részére:
http://www.youtube.com/watch?v=vRWj2395fmo

 

Kellemes időtöltést

 

Szórólap

Szorolap 1